U dolini rijeke Kupe nalaze se najveće hidrografske i estetske vrijednosti ovog planinskog kraja. Stoga se ovdje, dotičemo dodatnih turističkih značajki za one koji su malo više skloni hodanju, špiljarenju i sl.:
Vršni dio Drgomlja posjeduje univerzalni prirodni kompleks najljepše i najprostranije goranske špilje/pećine – Hajdova hiža i obližnjeg vidikovca s kojeg se pruža neopisivo lijep pogled ka sjeveru i na čitav ovaj bogomdani rezervat Kupe podno njega. Špilja, zbog vrlo strmog pristupa, nije osposobljena za turistički posjet već i nadalje ostaje izazov za avanturiste, i to uz adekvatnu opremu.

Gornji tok rijeke Kupe je čudesna dolina leptira. Tako nam kazuje biolog Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, gosp. Mladen Kučinić: “U dvadesetak kilometara toga područja, ljudska naselja i djelovanje čovjeka na neki je način stopljeno s netaknutom prirodom, čineći prekrasan i nenarušen sklad jednog od najljepših prostora u Hrvatskoj. Istraživanjem je registrirano gotovo 500 vrsta, broj nije konačan, ali već pokazuje izvanredno bogatstvo pogotovo danjih leptira tako da na ovom malom prostoru nalazimo 108 vrsta ili oko 60% hrvatske faune leptira. Za usporedbu, u fauni leptira čitave Velike Britanije zabilježeno samo 56 vrsta danjih leptira. Ovdje su opisane dvije nove, endemske podvrste leptira, što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj gdje je geografska izoliranost populacija leptira u području gornjeg toka rijeke Kupe uzrokovala evolucijske procese koji su doveli do stvaranja navedenih podvrsta. Navedeno upozorava da je za buduće naraštaje potrebno sačuvati ne samo gornji nego cijeli tok rijeke Kupe, kao područje velike biološke raznolikosti te jedinstvene rječne doline u Hrvatskoj.”

Izvor: TZ-Delnice